Hoe gebruik je de bedieningsknoppen op je camera
Laten we de meest voorkomende bedieningselementen op bijna elke camera verkennen en leren kennen. We bespreken de basisprincipes van het gebruik van elke functie, zodat je de opname kunt maken die je voor ogen hebt.
Je hebt een nieuwe camera gekocht. Nu, met een paar keer diep inademen en inspirerende ideeën, ben je klaar om je in de wereld van video te wagen. Je neemt de camera in je handen, en je merkt genoeg knoppen op, maar je hebt geen idee wat ze doen of waarom ze er zelfs zijn. Geen paniek! Laten we eens kijken naar en leren over de meest voorkomende bedieningselementen op een camera en de basisprincipes van het gebruik van elke functie.
De meest essentiële "knop" op je camera Laten we beginnen met de knop voor je camera die niet eens op de camera zelf aanwezig is, maar het belangrijkste is: de gebruikershandleiding. Voordat je jouw camera gaat gebruiken, open je de gebruikershandleiding en lees je deze zorgvuldig door om vertrouwd te raken met uw camera-opties, waar deze zich bevinden en hoe je ze moet gebruiken. Hoewel de meeste camera-opties in wezen hetzelfde doen- zoals versterking, iso, diafragma en sluitertijd, enz. -.verschilt per cameramodel de manier om elke optie te activeren. De gebruikershandleiding zal je helpen deze functies te leren gebruiken en er het meeste uit te halen.
VOORDAT JE DE CAMERA BEGINT TE GEBRUIKEN, OPEN JE DE GEBRUIKERSHANDLEIDING EN LEES DEZE ZORGVULDIG DOOR OM BEKEND TE WORDEN JOUW CAMERA-OPTIES, WAAR ZE ZICH BEVINDEN EN HOE JE DEZE MOET GEBRUIKEN.
1) beeldgrootte en kwaliteit Het eerste wat je met uw camera moet doen, is het opnameformaat selecteren dat je wilt gebruiken. Als je een geavanceerde camera hebt, kunt je uit verschillende bitsnelheden, beeldkwaliteit, beeld- grootte, framesnelheid en scansysteem (interlace of progressief) kiezen. Zoek deze instellingen op in het hoofdopnamemenu van de camera.
2) Diafragma / iris Diafragma is de opening van de lens waardoor licht door je lens naar je sensor kan gaan. De iris is de reeks lamellen die openen en sluiten om het diafragma groter of kleiner te maken. Je kunt de iris bedienen door een ring op je lens, een draaiknop aan de zijkant van je camera of door een menu te openen. Het diafragma wordt gemeten door f-stop. De lagere f-stops vertegenwoordigen meer licht dat de camerasensor bereikt, terwijl grotere f-stops minder licht vertegenwoordigen.
3) Sluitertijd Sluitertijd is de voldoende tijd dat een camerasluiter open is. De totale belichting is evenredig met deze belichtingstijd, of de duur van het licht dat de film of beeldsensor bereikt. De sluitertijd kan worden bediend met een draaiknop aan de zijkant van de camera of via het menu. Afhankelijk van het model van de camera, kunt je uit verschillende sluitertijden kiezen. Ze zien eruit als breuken - bijvoorbeeld: 1/30, 1/60, 1/1000 en hoger.
4) Gain of ISO Voor alle praktische doeleinden passen Gain en ISO hetzelfde aan: de helderheid van jouw afbeelding. Als er onvoldoende licht is en je de helderheid van het beeld digitaal moet verhogen, kunnen zowel Gain als ISO nuttig zijn. Wanneer je de waarden echter te hoog instelt, krijgt jouw video meer ruis. Je vindt de meeste Gain- of ISO-opties in het menu van de camera Traditionele camcorders hebben doorgaans drie positionele versterkingsschakelaars (aangeduid met L, M en H). Deze worden gemeten in dB (bijv. 3 dB, 9 dB, 18 dB). Hoe hoger de waarde, hoe hoger de ruis.
5) Witbalans Als je witbalans gebruikt, registreert de camera licht en geeft jouw video een kleurtemperatuur. De meeste camera's hebben een behoorlijke automatische witbalansinstelling of preset (onder andere binnen en buiten) die redelijk goed kunnen werken. Bovendien kun je de meeste witbalansinstellingen in het menu van de camera controleren.
Afhankelijk van je lichtomstandigheden kun je een ander uiterlijk krijgen door met witbalans te spelen. Voor dit artikel zullen we ons echter concentreren op de basisprincipes van handmatige witbalans. Zoek eerst iets dat wit is, zoals een stuk papier. Plaats het vervolgens voor uw camera. Druk ten slotte op de knop of open de opties in het menu van de camera om de witbalans handmatig aan te passen.
6) Focus Focus is een essentiële camerabediening die je moet begrijpen om duidelijkere, scherpere beelden te krijgen. De focus valt uiteen in twee groepen: handmatig en automatisch. Autofocus: Als de autofocus is ingeschakeld, stelt de camera automatisch de lens voor je scherp. Hoewel autofocus nuttig kan zijn, moet je deze spaarzaam gebruiken. Niet alle autofocusinstellingen zullen het beeld zo scherp mogelijk krijgen. Handmatige focus: Bij handmatig scherpstellen bent je zelf verantwoordelijk voor het scherpstellen van het beeld. Camera's van hogere kwaliteit hebben een focusring die je kunt draaien om jouw behoefte aan te passen. Een uitstekende tip is om te focussen op een onderwerp. Zoom vervolgens helemaal in, pas de focus aan en zoom weer uit.
Audio Wanner je een camcorder met XLR-ingangen hebt, dan kun je de audioversterkingsniveaus aanpas- sen (met een draaiknop) voor externe microfoons die je via XLR aansluit. De audio-instellingen van het cameramenu bieden je meer audio-opties.
Wat betreft een DSLR-camera, deze camera heeft via het cameramenu een enkele audiobediening. Hierbij heb je een extern apparaat nodig om hoogwaardige microfooningangen te krijgen.
Geavanceerde maar handige camerabediening • Zebrapatroon Zebrapatroon is een camerafunctie die enkele strepen op de afbeelding legt die de belichtingsniveaus aangeven. Het is een functie die de belichting ondersteunt door een gestreept patroon weer te geven over de gebieden die bijna overbelicht zijn. • Focus Peaking Focus peaking is een hulpmiddel bij het scherpstellen dat gebruik maakt van gekleurde digitale hooglichten (meestal wit, rood of geel) om alle elementen van een scène te identificeren die scherp zijn. Is bedoeld om te bepalen of beelden scherp, helder en scherp zijn wanneer je handmatige scherpstelling gebruikt. OPMERKING: niet alle camera's hebben de functies Zebrapatroon of Focus Peaking. Raadpleeg de gebruikershandleiding om te zien of jouw camera deze heeft. Ga nu oefenen! Nu je wat meer over je camera weet, ben je klaar om te gaan experimenteren met verschillende instellingen. Het is tijd om jouw camera mee het veld in te nemen om te zien wat je kunt doen.
Bron: Luis Maymi Lopez